Kedvenc koreai márkám - COSRX - kémiai hámlasztás

2018. február 5., hétfő

A COSRX az a márka, amelyben sosem csalódom. Eddig bármit próbáltam tőlük, az szerelem volt. A márka koncepciója, hogy olyan összetevőkből állnak a termékeik, amelyek kulcsfontosságúak, igyekeznek a minimálisra csökkenteni, de legtöbbször teljesen kihagyni a káros összetevőket. Tiszták a termékeik, általában parfüm-, alkohol-, parabén - és színezék mentesek (nem jellemző mindig az összes termékre, de jelzem majd, ha valamelyik termék kilóg a sorból).


Amikor nekifutottam az első rendelésemnek, azt sem tudtam, hogy merre vagyok arccal. Tudni kell rólam, hogy néha szeretek egyből belevágni valamibe, viszont máskor meg napokat, heteket töltök el, hogy utánanézzek a történetnek. Amikor leadtam az első rendelést, nem voltam még annyira képben, de szerencsére nem lőttem mellé. Amit tudnotok kell, hogy az egész rutin alapja, lelke a termékek egymás utáni rétegezése. Egy-egy termék önmagában nem mindig elég. Magának a rétegezésnek is van egy ajánlott sorrendje, erről hamarosan írni is fogok. Ezeket a bejegyzéseket azért építem most így egymásra, hogy minimálisan ti is bele tudjatok szagolni a miértekbe, az egész rutin értelmébe. Ezek után le fogom írni az éppen aktuális saját rutinomat.

Nos tehát, van a COSRX márka. Ha szétnézek a polcomon, a legtöbb termékem tőlük van, ennek az is az oka, hogy a rutinom alapját a hámlasztás adja, és ez a márka elérhető áron ad csúcsszuper termékeket. Mielőtt bárki szeme kikerekedne a hámlasztásra, már írom is, hogy miért van a rutinomban. A napi rutinomban.A koreai arcápolás lényege a szemléletváltás.


Az eddig megszokott arcápolási termékeid egy teljesen új irányt vesznek, olyan hatóanyagokkal ismerkedsz meg, amikre álmodban sem gondoltál volna. Ha eddig egy "csodaterméket" használtál sminklemosásra, arctisztításra és hidratálásra, akkor el kell, hogy keserítstelek, ilyen termék nincs. Ott kell kezdeni, hogy milyen bőrtípusod van. Jó kérdés, ugye? :) Milyen problémája van a bőrömnek? Mi a célom a rutinommal? Milyen hatóanyagok kellenek nekem? És akkor a személyes dolgok még hol vannak, hogy mennyit vagyok napon, neonfényben, mennyit iszom, mennyit sportolok? Ugye, hogy milyen összetett? Az arc igazából egy tükör a belsőnkre. Ha valami van az arcunkon, ami nem oda illik, akkor az indok belül keresendő. Fontos a normál arcbőrhöz az egészséges táplálkozás, a megfelelő vízmennyiség fogyasztása is. Ha például valakinek hormon"gondjai" vannak, akkor ia tudunk ezekkel a rutinokkal segíteni az arcbőr állapotán, de ha újra-újra felbukkan egy pattanás, akkor ne lepődjünk meg. Ha tonna számra esszük a csokit és tele vagyunk pattanással és semmi segít, akkor szintén ne lepődjünk meg. Nem csak krémekből áll a világ :). Ezt ennyire akartam egyelőre érinteni! Fontos tisztában lenni azzal, hogy belülről kezdődik a szépségünk, nem kívülről - értitek :)

Fogunk beszélni arról is, hogy milyen bőrtípusod van!

Azért kezdem az egész bemutatást a hámlasztással, mert nekem ez adott megoldást a folyamatos aknékra, azaz pattanásokra. Különböző hormonális okokból elég sokat szenvedtem a pattanásokkal, és örömmel mondom mindezt múltidőben. Ahhoz, hogy megértéstek miért zengek ódákat a hámasztásról, fontos, hogy megértsétek mi is ez.

Otthoni kémiai hámlasztás


"Mindegy", hogy kémiai vagy mechanikai, egy a lényege mindkettőnek, hogy eltávolítsa az elhalt hámsejteket. Nagyon durván és nagyon nyersen ez a peeling fogalma. De természetesen nem merül ki ennyiben. A mechanikai peeling például a bőrradírozás, amikor a termék szemcseméretétől függően mondhatni ledörzsöljük az elhalt bőrdarabkákat. Ennek is megvan a maga eredményessége, de én a hámlasztásra esküszöm. Most maradjunk mindenképp az otthoni módszereknél, mert nagyon szuper eszközök vannak viszont a kozmetikákban, amik mechanikai peelingek. De ha az ember lánya otthon áll neki az elhalt bőrsejtek eltávolításának, akkor én személy szerint a kémiai hámlasztást ajánlom. Nyilván komolyabban is hangzik, mint egy bőrradír és sokkal több odafigyelést és utánaolvasást igényel. Nézzük tehát az otthoni kémiai hámlasztás tudnivalóit.

Miért jó ez nekem? A pattanástól a ráncokig.

(Ezeket szeretett és megbecsült tanáraimtól tanultam, valamint Bodor Ferencné - Kozmetikus Anyagismeret című könyvéből)

A bőrünk folyamatosan megújul, egy-egy sejt általában 21 napig él. Ezalatt a 21 nap alatt a bőr aljából indul el egészen a felszínig, ahol nincs már sejtmagja, elhal. Ekkor ő le kell váljon, de ha ezt a természetes mechanizmust valami megzavarja (szervezet gyulladásos folymatai, bőrön lévő baktériumok, sok-sok dolog miatt lehet), akkor a pórusokban ragadnak, ezáltal azok eltömődnek. Egyéntől függően ezek szépen be is gyulladhatnak. Ilyenkor segítségre van szüksége a bőrödnek, hogy le tudjanak válni kellő sebességgel az elhalt hámsejtek és itt jön képbe a kémiai hámlasztó, ami rendet tud tenni ebben a folyamatban. Ha bőröd fakó, egyenletlen felszínű, gyulladásokkal teli, öregedő, pigmentfoltos, akkor bizony ez a módszer a te barátod lesz.

Az AHA - Alpha Hidroxy Acid - sav (pl. tejsav vagy glikolsav) vagy PHA - Polyhidroxy Acid - sav, vízben oldódó savak, az anti-aging rutin részeként is hasznosak, valamint a pigmentfoltok halványításában. Egységesebbé teszi a bőrfelszínt, serkenti a kollagéntermelést, segíti a mélyebb hidratációt (a rutinodban következő termékek jobban hasznosulnak általa). Az AHA savak erősebbek, a PHA savak pedig gyengédebbek, de hatásuk egyforma. 
Az AHA savakat érzékeny bőrre nem feltétlen ajánlom, rosacea-s bőrre egyáltalán nem. Többfajta AHA sav is van, nemcsak egyfélével találkozhatsz:
glikolsav: az egyik legerősebb AHA sav, az anti-aging egyik leghatásosabb hatóanyaga
tejsav: nem olyan erős, mint a glikolsav, szeretett hatóanyag az elszarusodott hám oldására
PHA: egy dologban jobb, mint az AHA - sokkal gyengédebb, tehát érzékeny bőrre is nyugodtan lehet használni
Előtte - Utána
AHA sav látható eredménye 2 nap alatt
A kép 2017 tavaszán készült, szerencsére már ennyi bajom sincs :)

A BHA - Beta-Hidroxy-Acid - sav zsírban oldódó sav, emiatt könnyen bejut a bőr mélyebb rétegeibe. Progresszív hatású sav, minél többször érintkezik a bőrrel, annál erősebben fejti ki hatását. Egyik tipikus ilyen sav a szalicilsav, de ez már szabályozva van, hogy mennyit tartalmazhat egy termékben, Európában maximum 2%, Koreában pedig csak 0,5%. Ezért Koreában betaine-salicylate-ot tesznek a termékekbe. A BHA tapasztalataim szerint lassabban hat, mint az AHA savak, de én már szívesebben nyúlok érte esténként. Aszprinre érzékenyek részére ellenjavalt a BHA savak használata.
Hámoldó tulajdonsága mellett nagyon jó gyulladáscsökkentő is! Aknés bőrök kedvence: nincs eltömődött pórus - nincs pattanás :) :)
Képen jól látható mennyit "javult" a
pórusaim tisztasága, ez sokban köszönhető a BHA savnak.
2016. december - 2017. december

PHA savakat én még nem próbáltam, eleinte AHA savat használtam kétnaponta, de kicsit túltoltam, és korpázó hámlást figyeltem meg. Ilyenkor nincs baj, reagálni kell rá, és nem ilyen sűrűn használni, valamint több figyelmet fordítani a hidratálásra. Én mostmár hetente egyszer használom, illetve ha mégis előbukkan egy pattanás, akkor arra teszek egy kicsi AHA savat és reggelre, másnapra el is tűnik. A BHA savnak hála sokkal tisztábbak a pórusaim, az orcákon már nincsenek is eltömődve. Ez 1 év eredménye, tehát tényleg nagyon nagyon türelmesnek kell lenni! Én ráncokról nem tudok beszámolni, sajnos amik rajtam voltak, nem tűntek el, de újabbak nem is lettek :)!

Egy BORZASZTÓAN FONTOS DOLOG!!!


Aki hámlaszt, annak KÖTELEZŐ darab a fényvédő! Este érdemes hámlasztani és reggel mindig fényvédőt használni. Ha tél van, ha nyár, akkor is! 

És akkor van a COSRX márka. 

Amiket én használok:


AHA/BHA Clarifying Treatment Toner

Miért szükséges ő egy rutinban? 
Első fontos dolog, mert innen indul a válasz: bőrünk normális pH értéke 4,5-5,5 között van. 
1. Ha arcmosás után használjuk: 
A víz pH értéke lúgos közegben van (6,5-8,5 között), ennek értéke mindenkinek a lakhelyétől függ, de az biztos, hogy nem sok köze van a bőrünkéhez. Ebből következik, hogy amikor vízzel arcot mosunk, vagy lemossuk az arctisztítót, akkor a bőrünk más pH tartományban van, mint lennie kéne a következő termékekhez (ez természetesen nem baj és vissza is áll a megfelelő értékre, csak nekünk gyorsítani kell ezen a folyamaton). 
2. De ha nem is arcmosás után közvetlenül: 
A másik fontos dolog, hogy a kémiai hámlasztók, valamint a C-vitamin is (később kiderül ő is, miért fontos), alacsony pH értéken tud jól működni (enyhén savas közeben). Nos ez a toner ezt a célt szolgálja. Olyan értékre állítja a bőrt, hogy az AHA vagy BHA savunk megfelelő hatékonysággal tudja végezni a dolgát.
Használat: az arc letisztítása után 2-3 fújás a száraz arcra.

pH: 3,9

BHA Blackhead Power Liquid 4%

Ő az én egyik csodaszerem a pórusok tisztán tartása végett. Tévhit! Nem csak feketefejű mitesszerekre jó :). 
Használat: 1 pumpa bőven elég az arcra. Ha dekoltázsra is mész vele, akkor ne felejts el ott is fényvédőt használni!
pH: 4

AHA 7 Whitehead Power Liquid 7%

Ő pedig anti-aging szer és pattanás-ölő :), valamint segít a soron következő hatóanyagoknak bejutni a bőr mélyebb rétegeibe. 
Használat: ugyanúgy, mint a BHA-t.
pH: 4

Valamiért mindig elfelejtem említeni, hogy nagyon szépen segít a pigmentfoltok kiegyenlítésében, ehhez mutatok is képet. Úgy teljes a kijelentés, hogy C-vitaminos szérummal együtt értem el ezt az eredményt. Még korántsem végleges, de szép a javulás :)
Előtte - Utána
Cirka 4 nap

Remélem érthetően körbejártam ezt a témát. Bármi kérdés felmerül, nagyon szívesen válaszolok! 

Márti


Ezek is érdekelhetnek...

0 megjegyzés

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images